Parels in de klassieke schilderkunst

Sieraden met parels zijn zo mooi. Al sinds de vroege oudheid wordt de schoonheid van Parels beschreven. Verwijzingen naar de parel kunnen worden gevonden in godsdienst en mythologie. Zo vertelt een oude Arabische legende dat parels werden gevormd wanneer met maanlicht verzadigde dauwdruppeltjes naar beneden vielen in de oceanen en werden verslonden door oesters. Vele schilders werden geinspireerd door de zachte glans van de parel. Ook in de Bijbel en in hiërogliefen wordt naar parels verwezen.

Cleopatra’s parel oorbellen werden geroemd in oude teksten. Gaius Plinius noemde Cleopatra’s parels de meest unieke en opmerkelijkste parels die de natuur en mannen zich konden verbeelden. Deze twee parels waren van buitengewone grootte, hadden de vorm van een peer en werden als oorsieraden gedragen. Om indruk te maken op Marcus Anthonius ging Cleopatra een weddenschap met hem aan. Zij beweerde dat ze hem het meest verkwistende en duurste banket aller tijden kon aanbieden. Gedurende het banket genoot Anthonius van de heerlijke wijnen en het eten, maar het was niet wat hij had verwacht. Cleopatra gebaarde naar een van haar slaven, die haar een drinkglas met cider bracht, verwijderde één van haar oorbellen, verpulverde de parel, liet het oplossen in haar drankje en dronk het op. Hiermee had ze de weddenschap gewonnen.

Parels-in-de-klassieke-schilderkunst- Blog Alles over Parels Oogst Amsterdam
Details van klassieke schilderijen met parels

Hoe ontstaan Parels?

Parels zijn ook zo wonderlijk. Alleen al de manier waarop ze ontstaan. Ze vormen zich in oesters, enkele soorten zoetwatermossels en soms ook in slakken.  Als er een zandkorrel of stukje schelp in een pareloester komt, vormt de oester kleine laagjes parelmoer om de indringer heen om zichzelf te beschermen. Dit gebeurt totdat er een rond, glanzend bolletje ontstaat: de parel.

Geschat wordt dat in 1 op de 15.000 wilde oesters een parel zit. Deze oesters zijn heel moeilijk op te duiken en dan is er ook nog een grote kans dat er geen parel in zit. Vanwege de zeldzaamheid en de prachtige, mysterieuze glans staat het woord parel synoniem met schat. Parels reflecteren heel subtiel de tonen van je huid en kleding, waardoor ze werkelijk bij iedereen prachtig staan. Het team van Mikimoto heeft de procedure ontdekt en zo is Japan koploper op het gebied van cultivé parels geworden. Nog een reden om van Japan te houden!

Parels-staan-mooi-bij-iedereen Blog alles over parels Oogst Amsterdam
Parels staan mooi bij iedereen!

Cultivé parels

De laatste eeuw worden ook parels gekweekt. Dan heten het cultivé parels. Hierbij worden de oesters tot volwassen leeftijd in netten gekweekt en dan volgt de ‘operatie’ waarbij het epiteelweefsel (en eventueel een parelmoeren kern) wordt ingebracht in de oester. Wij vertellen je hier meer over 6 soorten cultivé parels die je in onze collectie terug vindt. Ze hebben verschillende groottes, vormen en kleurnuances. Wat alle parels gemeen hebben is een klassieke, luxe uitstraling.

Akoya Parels

Akoya parels zijn de meest bekende parels. Als er over parels gesproken wordt, bedoelen de meeste mensen Akoya-parels. Deze parels worden voornamelijk in Japan gekweekt. Akoya is Japans voor ‘mijn kind’. Daardoor is het extra symbolisch om deze parels in geboorte sieraden te gebruiken. De parel heeft een prachtige, pure schoonheid met zijn mooie, zachte kleuren en perfecte ronde vorm.  De meest voorkomende kleuren zijn ivoorwit, roomwit en zilverwit met een zachtgele of roze ondertoon. Grijze en zwarte Akoya’s komen ook voor, maar die zijn heel zeldzaam.

Geelgouden oorsieraden met akoya cultivé parels. Yellow gold earrings with akoya pearls. Birth present. Geboortecadeau Push present. Baargoud. Oogst Amsterdam
Akoya Parels

Zuidzee parels

Zuidzee parels worden voornamelijk in de regio Noord-Australië, Indonesië en de Filippijnen gekweekt, in grote oesters in helder zeewater. Deze parels komen uit twee varianten oesters van dezelfde oesterfamilie. De ‘silver lipped’ en de ‘gold lipped’ pinctada maxima. De zilverrandoester vormt witte en zilvergrijze parels. De oesters kunnen zeer groot worden, wel zo’n 30 cm in doorsnede. Hierdoor kunnen er gemakkelijk grote parels ontstaan, tot maximaal 20 mm. De parels van de goudrandoester verlopen qua kleur van Champagne naar warm goud. Deze oester is kleiner dan de zilverrandoester en produceert daardoor kleinere parels dan de zilveren variant.

Oorsieraden Blaadjes roodgoud blaadjes met Zuidzee parels. Oogst Amsterdam Rose gold earrings with South Sea pearls
Zuidzee Parels

Tahiti parels

De Tahiti Parel is eigenlijk ook een Zuidzee parel, maar rond het eiland Tahiti worden parels gevonden in een ander soort oester. In de pinctada margaritefera-oester. De parels uit deze oester hebben hele andere kleuren dan andere Zuidzee parels.  De bekendste kleur is blauwzwart, maar de kleuren gaan van zilvergrijs, bruinzwart tot aubergine. De kleur wordt beïnvloed door de aanwezigheid van minerale zouten, door plankton en de temperatuur van het water. Het duurt meer dan 6 jaar om een parel te vormen.

Witgouden oorsieraden Druppels met Tahiti Zuidzee parels. White gold earrings with tahitian South Sea pearls. Oogst goudsmid Amsterdam
Tahiti Parels

Zoetwater parels

Zoetwaterparels worden gekweekt in mossels in diverse kwekerijen in Japan en China. Om ervoor te zorgen dat een mossel parels gaat produceren worden hele kleine stukjes epitheel in de mossel geïmplanteerd. De mossel kapselt dat weefsel in waardoor een parelzakje ontstaat waarin de parel gevormd wordt. De meest natuurlijk voorkomende kleuren zijn: wit, zalmroze, lavendel, paarsblauw, en groenachtig. Soms worden parels bijgekleurd. Deze parels zijn er in heel veel afwijkende vormen naast de perfect ronde bol. Wat vroeger bestempeld werd als onbruikbaar zien wij juist als bijzonder mooi. En soms een extra uitdaging.

Collier In bloei strawberry quartz roze zoetwaterparels. Necklace In bloom strawberry quartz, pink fresh water pearls and yellow gold blossoms. Oogst goudsmid Amsterdam.
Zoetwater Parels

Nucleus Parels

Zoetwater Parels wilden net zo groot worden als Zuidzee Parels, maar dat lukte nooit. Sinds 5 jaar is er wat op gevonden. Er wordt een XL kern van parelmoer ingebracht, waardoor zoetwater parels ook groot kunnen worden. Zo hebben we de zoete kleuren van de zoetwater parels met de maat van zuidzee parels gekregen. Deze parels groeien meestal in een grillige vorm en worden ook wel Barokke Parels genoemd.

Collier Eik, roodgouden eikendopjes en blaadje met grijze nucleus parels. Oogst Amsterdam. Rose gold clasp Oak with grey fresh water nucleus Pearls
Nucleus parels

Keshi parels

Bij alle soorten parels hierboven beschreven kunnen ook Keshi parels ontstaan. Ze worden per toeval gevormd als bijproduct bij het kweken van cultivé parels. Keshi parels ontstaan wanneer de oester de ingebrachte kern afstoot maar er toch stukjes entweefsel blijven zitten of wanneer bij het inplanten van een kern een stukje van het entweefsel afscheurt. Deze cellen groeien uit tot een parelzakje. Doordat dit parelzakje niet gevuld is met een kern groeit de parel uit tot een unieke vorm. Deze parels zijn volledig opgebouwd uit parelmoer waardoor zij een uitzonderlijk mooie glans hebben.

Armband met keshi parels en geelgouden knoop sluiting. pearl bracelet with yellow gold knot clasp. Oogst Amsterdam. Blog alles over Parels.
Keshi Parels

Parels Oogsten in Amsterdam bij de goudsmeden van Oogst

Maak een afspraak! Kom bij ons langs om je eigen parels te ‘oogsten’. Wij hebben de mooiste parels al voor je uitgezocht. Sommigen liggen nog op een bestemming te wachten en anderen zijn al verwerkt in prachtige sieraden. Echte pareltjes!