Wat zijn Kamon?

Een Kamon is een Japans teken of embleem dat eigen is aan een familie en daarom met de Europese heraldiek vergeleken wordt. De meeste Kamon zijn in een enkele kleur afgebeeld en meestal gaat het om een gestileerde dier- of plantvorm binnen een versierde cirkel.

[vc_single_image image=”10115″ img_size=”full” el_class=”blog_image_padding”]

Geschiedenis van de Kamon

Kamon zijn eeuwenoud, maar worden nog steeds veelvuldig gebruikt. Deze merktekens werden van oudsher binnen de adel en samoerai families doorgegeven. Zo kregen ze de betekenis van een familiewapen. De Kamon werden steeds meer gebruikt voor decoratieve doeleinden. Het werd ook een soort persoonlijke handelsmerk voor winkels en acteurs.

We zien ze nu nog steeds in architectuur, op stoffen voor kimono’s, op lampionnen en op allerlei gebruiksvoorwerpen. Elk detail geeft de Kamon een andere betekenis, zoals de dikte van de lijn. Wij van Oogst goudsmeden letten ook heel erg op details, omdat een dikkere lijn een sieraad gelijk een hele andere look kan geven.

Er zijn zes groepen Kamon

* Dieren, zoals insecten, vogels, schelpen en vissen.
* Planten, bloemen, bomen, groente en fruit.
* Natuurverschijnselen, zoals golven, bliksem en sneeuw.
* Bouwwerken, zoals poorten, boten en gebouwen.
* Objecten, zoals wapens, visnetten en kleding.
* Emblemen, zoals oude patronen en religieuze voorwerpen.

[vc_single_image image=”10121″ img_size=”full” el_class=”blog_image_padding”]

Inspiratie voor de ‘Japonais’ collectie

Als je het eenmaal weet zie je deze tekens overal terugkomen. We zagen in Japan vele inspirerende Kamon, zoals op deze gevelsteen. Lotte zag er gelijk een mooi collier in ontstaan in haar grafische vormentaal. De edelsteenmix van morganiet, aquamarijn, koraal en keshi parels is geïnspireerd op het uitzonderlijke kleurgebruik in de kimono’s dat we in veelvoud in Kyoto zagen.

Dit collier is onderdeel van onze nieuwe ‘Japonais’ collectie. Dit eenmalige stuk is speciaal ontworpen voor iemand met lef die durft te kiezen voor kleur!

Hier in het Oogst atelier zijn we nog druk bezig met het uitwerken van al onze nieuwe ontwerpen, die we maakten na onze inspirerende reis naar Japan. Duidelijk is dat de Kamon in verschillende vormen zal opduiken. Ellen werkt aan een paar uitgesproken roodgouden oorsieraden. Lotte werkt aan lineaire bloemvormen in roodgoud en geelgoud, die bijzondere spelden worden.

Japan is koploper op het gebied van parels, ook een geliefde natuurschat die we regelmatig gebruiken.

Vanaf eind oktober 2018 kun je de ‘Japonais’ stukken allemaal ontdekken in de Oogst winkel!

[vc_cta h2=”Ontdek de Japonais collectie!” color=”orange” add_button=”left” btn_title=”Maak nu een afspraak!” btn_color=”warning” btn_size=”lg” btn_link=”url:https%3A%2F%2Foogst-sieraden.nl%2Fafspraak%2F|||”][/vc_cta]