collecties

Elke 1,5 jaar presenteren we een Nieuwe Oogst. Een collectie unieke en spectaculaire Oogst klassiekers. Geïnspireerd op alles wat groeit en bloeit, een sprookje van Grimm, een Japans museum, onze verzamelingen, patronen & herhalingen, een kunststroming uit 1920, de Amsterdamse Hortus en veel meer. Ontdek hier de thema’s achter de Oogst ontwerpen door de jaren heen.

amorf vs kristallijn

In deze nieuwe sieraden collectie ‘Amorf vs Kristallijn’ zijn we de dialoog aangegaan tussen onze verschillende ontwerpstijlen: Organisch vs Strak en dat is een hele uitdaging! Er zijn weer prachtige, veelal unieke ontwerpen gemaakt in onze typische Oogst stijl.

We gaan ook iets nieuws doen, want in plaats van een openingsfeestje, gaan we vanaf oktober t/m de feestdagen iedere week enkele van deze exclusieve Oogst Originals online lanceren. Mét een filmpje waarin we meer uitleg geven over het ontstaan van dit ontwerp. Volg ons op Instagram of Facebook, of schrijf je in voor onze nieuwsbrief, om eerste rang te zitten. Super veel zin in!

Amorf vs kristallijn. Nieuwe Oogst sieraden collectie. Oogst goudsmid Amsterdam

japonais

Wat waren we onder de indruk van alle oogstrelende details tijdens onze droomreis naar Japan. De allermooiste tempels bezochten we in Kyoto. Hier zagen we beeldschone kiezeltuinen, een mega bamboebos, koi vijvers, pagodes, torii, boeddha’s en prachtig gesnoeide bomen & planten. In Tokyo zagen we fenomenale patronen en kleurcontrasten in de woodblock prints, Kamon, tenugui, kalligrafie en kimono’s.

Dit alles hebben we laten doorsijpelen naar onze ‘Japonais’ collectie. Deze reeks exclusieve, kleurrijke en vrolijke sieraden kon je vanaf oktober 2018 allemaal ontdekken in de winkel. Speciaal ontworpen voor wie houdt van uitgesproken vormen en Japanse motieven.

hortus & Oogst

Tijdens een begeesterde rondleiding door de prachtige tuin en kassen van de Hortus Botanicus Amsterdam hebben we bijzondere ontdekkingen gedaan.

De planten & bomen en hun verhalen, waar ons hart sneller van ging kloppen, de Taxus, de Plataan, de Banksia Serrata, de Lotus, het Victora blad en de Oostkaapse Broodboom, zijn de aanleiding voor onze Ode aan de Hortus, deze speciaal voor hen ontworpen collectie.

Van 19 december tot 1 april 2017 exclusief verkrijgbaar geweest in de Hortus museumwinkel, daarna kwam de collectie terug naar de Jordaan. Dear to wear botanical!

patronen, ritme en herhaling

Voor deze collectie doken we in de wondere wereld van stofpatronen; van Pinterest moodboards en boeken vol textieldesign tot een speurtocht door onze eigen kledingkast. Overal ontdekten we prachtige patronen die de basis vormden voor deze reeks nieuwe sieraden.

Luxe pronkstukken en moderne klassiekers met kleurrijke edelstenen, grafische etsen en circulaire structuren. Ritmische schakelingen, patronen in zilver en goud en herhalingen met wolkjes, druppels, libellen en kevers. Sieraden voor wie houdt van spannende contrasten.

het rariteitenkabinet

Voor deze collectie gaven we onze verzamelwoede de vrije hand. Ouderwets kleurrijk glaswerk, flinterdunne porseleinen kommen, exotische schelpen, antieke boeken en gedroogde bloemen vormen samen ons hedendaagse Rariteitenkabinet.

Bulbus, Hortus, Color, Crudus zijn de 4 thema’s. Van witgouden oorsieraden met speelse kommetjes, tot een prachtige olijfkleurige, roosgeslepen diamantring en de zilveren vlinderhanger met onze gewalste kantstructuur.

Met gezonde verwondering lieten we ons inspireren door de bijzondere vormen en structuren in ons Rariteiten Verzameling. Zo kwamen we tot nieuwe kleurencombinaties en een frisse blik. Deze sieraden in kenmerkende Oogst stijl zijn ontworpen voor wie houdt van blikvangers met volume en structuur.

de sprookjescollectie

Welkom in het woud van verwachting, waar elke vloek verandert in een betovering… De vierde Oogst, geïnspireerd op De Oude Vrouw in het Bos, een vergeten Grimm sprookje, werd gepresenteerd in 23 handgemaakte kijkdozen in onze nieuwe winkel. In deze kijkdozen kwam de sprookjeswereld van het donkere woud tot leven. We maakten kennis met het duifje met de gouden sleuteltjes en het verdwaalde meisje en haar vervloekte prins.

Deze collectie bestond uit spectaculaire sprookjesstukken zoals het kijkdoos-collier met de geoxideerde bomen, onze leren armband met het zilveren sleutelgat en de bosrandring met schaakbord geslepen chalcedoon. Betoverend mooie sieraden voor wie houdt van een sieraad met een verhaal.

Oogst koestert japanse schatten

Met veel plezier gingen we voor deze collectie op ontdekkingsreis door de Japanse schatten van het SieboldHuis in Leiden. Met het schetsboek in de aanslag besteedde we vele uren bij het uitzonderlijk mooie inlegwerk, de prachtige bloesems en de delicate patronen van de pronkstukken die Doctor Von Siebold in de 19e eeuw verzamelde tijdens zijn verblijf in Japan.

Structuur en contrast, prachtige parels en bijzonder geslepen edelstenen reflecteerden de gelaagdheid van kimono’s, de Japanse dozen voorzien van wikkel en zegel, het uitgebreide herbarium en Siebolds geliefde hortensia.

Onze reflecties op Siebolds verzameling zijn ontworpen voor wie oog heeft voor details en houdt van een vleugje Japan.

wiener werkstätte

“Vervloogen tijden gepresenteerd op een verrasschende lokatie te Amsterdam” …dat was de aankondiging voor onze tweede Oogst collectie. Geïnspireerd door het verzamelde werk van het kunstenaarsgenootschap van de Wiener Werkstätte uit het begin 20e eeuw creëerden we een collectie stijlvolle sieraden gebaseerd op geabstraheerde natuurlijke vormen.

Van manchetknopen met Art Deco stijl handgravures tot subtiele vierkante vormen in de colliers, van lange elegante oorsieraden tot grafische schakels in de bijzondere colliers. De verwijzingen naar het tijdsbeeld en het uitgesproken handschrift verwerkten we ook in het gebruik van lusterrijke parels, zacht glanzende maansteen en het veelkleurige labradoriet. Dit was onze ode aan dit belangrijke Weense Art & Craft collectief.

Ontworpen voor een dame die elegantie en Art Deco kan waarderen.

flaneren in de perengaard

Onze allereerste collectie presenteerden we in de Perengaard van Kwekerij Knook in Vianen bij Utrecht in september 2008. Als bezoeker ging je op ontdekkingstocht door de gaard. Tussen de perenbomen vond je modellen  die de door de natuur geïnspireerde sieraden met verve toonden. Oogst werd bij deze presentatie officieel gelanceerd. Trots stonden we dan ook in de gaard.

Besjes, blaadjes, bloemen en fruit van goud en zilver, met prachtige edelstenen gecombineerd. Onze natuurlijke structuren en de grafische bloemspelden maakten hier hun debuut.