Blog over sieraden met Parels
In dit blog vertellen we je graag meer over Parels, zoals de geschiedenis en hoe ze ontstaan. Ontdek de diversiteit in soorten: Akoya, Nucleus, Keshi, Zoetwater, Zuidzee en Tahiti parels.
Parels in de klassieke oudheid
Sieraden met parels zijn zo mooi. Al sinds de vroege oudheid wordt de schoonheid ervan beschreven. Verwijzingen kunnen worden gevonden in godsdienst en mythologie. Zo vertelt een oude Arabische legende dat parels werden gevormd wanneer met maanlicht verzadigde dauwdruppeltjes naar beneden vielen in de oceanen en werden verslonden door oesters. Vele schilders werden geïnspireerd door de zachte glans van paarlemoer Ook in de Bijbel en in hiërogliefen wordt ernaar verwezen.
Cleopatra’s pareloorbellen werden geroemd in oude teksten. Gaius Plinius noemde deze de meest unieke en opmerkelijkste die de natuur en mannen zich konden verbeelden. Deze oorsieraden waren van buitengewone grootte, hadden de vorm van een peer en werden als bellen gedragen. Om indruk te maken op Marcus Anthonius ging Cleopatra een weddenschap met hem aan. Zij beweerde dat ze hem het meest verkwistende en duurste banket aller tijden kon aanbieden. Gedurende het banket genoot Anthonius van de heerlijke wijnen en het eten, maar het was niet wat hij had verwacht. Cleopatra gebaarde en haar werd een drinkglas met cider bracht, verwijderde één van haar oorbellen, verpulverde de parel, liet het oplossen in haar drankje en dronk het op. Hiermee had ze de weddenschap gewonnen.

Hoe ontstaan Parels?
Parels zijn ook zo wonderlijk. Alleen al de manier waarop ze ontstaan. Ze vormen zich in oesters, enkele soorten zoetwatermossels en soms ook in slakken. Als er een zandkorrel of stukje schelp in een oester komt, vormt de oester kleine laagjes parelmoer om de indringer heen om zichzelf te beschermen. Dit gebeurt totdat er een glanzend bolletje ontstaat: de parel.
Geschat wordt dat in 1 op de 15.000 wilde oesters een parel zit. Deze oesters zijn heel moeilijk op te duiken en dan is er ook nog een grote kans dat er niks in zit. Vanwege de zeldzaamheid en de prachtige, mysterieuze glans staat het woord parel synoniem met schat. Zo reflecteren ze heel subtiel de tonen van je huid en kleding, waardoor ze werkelijk bij iedereen prachtig staan.
In 1920 heeft het team van Mikimoto de procedure ontdekt om schatten uit de natuur te kweken en zo is Japan koploper op het gebied van cultivés geworden. Nog een reden om van Japan te houden!

Cultivé parels
De laatste eeuw is er ook een kweekproces voor parels. Hierdoor heten ze cultivé. De oesters kweken ze tot volwassen leeftijd (3 jaar) in netten. Hierna volgt de ‘operatie’ waarbij het epitheelweefsel (en eventueel een parelmoeren kern) wordt ingebracht in de oester. Dan is het wachten geblazen, na ongeveer 3 jaar kan het resultaat bewonderd worden. Wij vertellen je hier meer over alle soorten cultivé die je in onze collectie terug vindt. Ze hebben verschillende groottes, vormen en kleurnuances. Wat alle parels gemeen hebben is een klassieke, luxe uitstraling.
Akoya’s
Akoya cultivé zijn de meest bekende soort. Perfect rond en wit van kleur met een bijzonder fraai luster (glans). Heb je het over parels, dan bedoelen de meeste mensen deze beauties. Ze hebben een prachtige, pure schoonheid met zijn mooie, zachte kleuren en perfecte ronde vorm. De meest voorkomende kleuren zijn ivoorwit, roomwit en zilverwit met een zachtgele of roze ondertoon. Grijze en zwarte Akoya’s komen ook voor, maar die zijn heel zeldzaam. Het kweken in zoutwater vindt voornamelijk plaats in baaien langs de kust in Japan. In iedere oester 1 parel. Akoya is Japans voor ‘mijn kind’. Daardoor is het extra symbolisch om deze beauties in geboortesieraden te gebruiken.

Zuidzee parels
Zuidzee parels komen voornamelijk uit in de regio Noord-Australië, Indonesië en de Filippijnen. Gekweekt in grote oesters in helder zeewater. Ze komen uit twee varianten oesters van dezelfde oesterfamilie. De ‘silver lipped’ en de ‘gold lipped’ pinctada maxima. De zilverrandoester vormt witte en zilvergrijze variaties. Deze oesters kunnen zeer groot worden, wel zo’n 30 cm in doorsnede. Hierdoor kunnen zich ook grote exemplaren vormen, tot wel 20 mm. Meestal zit er maar 1 parel per oester. De parels van de goudrandoester verlopen qua kleur van champagne naar warm goud. Deze oester is kleiner dan de zilverrandoester en produceert daardoor kleinere varianten dan de zilveren kleur.

Tahiti parels
De Tahiti Parel komt eigenlijk ook uit de Zuidzee familie. Rond het eiland Tahiti worden exemplaren gekweekt in een ander soort oester. In de ‘pinctada margaritefera’ oester. De schatten uit deze oester hebben hele andere kleuren dan andere Zuidzee exemplaren. De bekendste kleur is blauwzwart, maar de kleuren van het parelmoer gaan van zilvergrijs, bruinzwart tot aubergine. De kleur wordt beïnvloed door de aanwezigheid van minerale zouten, door plankton en de temperatuur van het zeewater. Wist je dat het tot 3 jaar kan duren voor een parel zo ver is dat deze geoogst kan worden?

Zoetwaterparels
Zoetwaterparels, het woord zegt het al, kweken ze in zoetwater omstandigheden. Dat betekent mossels in een meer, vaak door kwekerijen in Vietnam en China. Om ervoor te zorgen dat een mossel gaat produceren implanteren ze hele kleine stukjes epitheel in de mossel. De mossel kapselt dat weefsel in waardoor een parelzakje ontstaat waarin de parel vormt. De meest natuurlijk voorkomende kleuren zijn: wit, zalmroze, lavendel, paarsblauw, en groenachtig. De zoete kleurtjes dus. Bijkleuren gebeurd ook soms, dan zijn ze groen-zwart. Deze zoetwaters zijn er in heel veel vormen, maar meestal zijn ze juist niet de perfecte ronde bol maar grilliger van vorm.

Nucleus Parels
Parelkwekers wilden graag dat zoetwaterparels net zo groot zouden worden als Zuidzee variant, maar dat lukte nooit. Sinds de jaren 2010 is er wat op gevonden. Ze foppen de zoetwateroester door naast het epitheelweefsel een extra grote kern van parelmoer (geslepen uit een Mississippi oester) erin te opereren. Hierdoor gaat de oester hieromheen zijn parelmoer opbouwen. Dus kunnen zoetwaterparels nu ook groot worden. Zo hebben we nu de zoete kleuren van de zoetwaterparels met de maat van Zuidzee parels gekregen. Deze heten nucleus of barok zoetwater en groeien meestal in een grillige vorm.

Edison
Binnen de nucleus parels zijn de Edison-parels het paradepaardje. Ze hebben een prachtige glans en hebben vaak diepe kleuren, waaronder perzik, roze, goud, metallic, pruim en auberginepaars. De grootte van de nucleus variant varieert, ze kunnen bijna 18 mm groot worden.

Keshi’s
Bij alle soorten hierboven beschreven kunnen ook Keshi parels ontstaan. Deze vormen spontaan als bijproduct bij het kweken van cultivé parels. Keshi parels ontstaan wanneer de oester de ingebrachte kern afstoot maar er toch stukjes weefsel blijven zitten of wanneer bij het inplanten van een kern een stukje van het epitheelweefsel afscheurt. Deze cellen groeien uit tot een parelzakje. Doordat dit parelzakje niet gevuld is met een kern groeit de parel uit tot een unieke vrije vorm. Deze beauties zijn volledig opgebouwd uit parelmoer waardoor zij een uitzonderlijk mooie glans hebben.

Wil je meer weten? Een van onze lievelingsleveranciers vertelt met passie en expertise meer over de allermooiste snoeren op hun Instagram.
Parels Oogsten in Amsterdam bij de goudsmeden van Oogst
Maak een afspraak! Kom bij ons langs om je eigen parels te ‘oogsten’. Wij hebben de mooiste snoeren en exemplaren al voor je uitgezocht. Sommigen liggen nog op een bestemming te wachten en anderen zijn al verwerkt in prachtige sieraden. Echte pareltjes!