diamant FAQ


Bij Oogst zijn we gek op diamant! Deze mysterieuze steen staat overal mooi bij. En zelfs een klein steentje heeft een groots effect. Hoe komt dat toch? We zullen hieronder wat veel voorkomende vragen over diamant beantwoorden.

Witgouden verlovingsring met structuur en 0,50 crt briljant geslepen diamant. White gold engagement ring with 0,50 ct brilliant cut diamond. Design by Oogst. Goudsmid Amsterdam. Blog alles over diamant

wat maakt diamant zo speciaal?


Diamant heeft meerdere eigenschappen die het de meest geliefde edelsteen maken. Natuurlijk de magische schoonheid en diens zeldzaamheid. Maar deze edelsteen heeft ook een paar natuurkundige eigenschappen die heel speciaal zijn. Bijvoorbeeld de zeer hoge brekingsindex. Dat heeft effect op de manier waarop het licht in de steen verbuigt, zich verspreid en hoe het weerkaatst. Hierdoor heeft diamant die ongelofelijke schittering! Met niets anders te vergelijken. Daarnaast is diamant het hardste materiaal dat er in de natuur voorkomt. Dat maakt het een geliefde edelsteen in een sieraad dat je elke dag draagt zoals een verlovingsring of trouwring. Diamonds are forever!

Daarnaast kan een mooi sieraad naar wens en op maat gemaakt worden. Daar gaan we voor zitten, om jouw wensen en de mogelijkheden te bespreken. Met vakkennis en bevlogenheid helpen we je kiezen, zodat de uiteindelijke sieraden helemaal bij jou als drager passen.

waar staat diamant symbool voor?


In het Grieks betekent het woord ‘onverslaanbaar’. Het zeldzame gesteente is over de hele wereld geliefd en komt in vele oude teksten voor.

De diamant staat voor zuiverheid en de verbintenissen van relaties. Het word geacht als een symbool van liefde, investering en duurzaamheid. Ideaal dus voor een verlovingsring of trouwring. Diamonds are a girl’s best friend.

wat is het verschil tussen diamant en briljant?


Diamant is het gesteente en briljant de meest populaire manier van slijpen. Dat is de ronde vorm van deze prachtige edelsteen met 58  facetten (vlakken). Daarom zijn die twee woorden bijna synoniem geworden.

hoe zit dat nou met die 4C’s van de diamant?


colour is de kleur, cut is de vorm, clarity is de zuiverheid en carat is het gewicht van de diamant.

clarity

Ons advies: Kies voor een hele mooie zuiverheid, wij werken standaard met VVS1, dan leeft je diamant en sprankelt die je tegemoet of die nou klein of groot, rond of vierkant is.

cut  

Het allermooist is een perfect geslepen diamant (de proporties kloppen dan helemaal). De slijpvormen die wij het meest gebruiken is rond (briljant). Naast de klassieke, ronde briljant gebruiken we de vierkante vorm, dat heet princess geslepen diamant, de ovaal geslepen diamant en de peervorm geslepen diamant. Ook een roosgeslepen vorm is prachtig met zijn vintage feel. Deze antiek slijpvorm heeft een platte onderkant en grotere facetjes aan de bolle bovenkant.

diamant slijpvormen Blog Alles over diamant Oogst Amsterdam

colour

Kleur is een kwestie van smaak. Een perfecte, witte diamant schittert je tegemoet. Je blijft er naar kijken!
Wij houden ook van een lichtbruine of warmgele tint in een roodgouden of een geelgouden ring. De kleur geeft hem een edge, iets speciaals. De kleur heeft ook invloed op de prijs. Hoe witter, hoe kostbaarder. Andere kleuren, zoals roze en blauw zijn ook prachtig. Eigenlijk vinden wel alle kleuren mooi.

carat

Carat is het gewicht van de diamant. Dit bepaald mede de prijs van deze prachtige edelsteen. 1 carat bestaat uit 100 puntjes. En ja hoeveel Carat, dat ligt uiteraard ook aan je budget. De prijs gaat trapsgewijs, vaak per 5 puntjes, omhoog. Het is namelijk zeldzamer om een grote brok diamant te vinden met perfecte kleur en zuiverheid dan een klein brokje. We denken graag met je mee over je mogelijkheden.

welke is de juiste?


Bij het kiezen van dé diamant gaat het erom dat je de drager straks laat stralen, dus laat bij Oogst een sieraad ontwerpen dat jouw persoonlijke voorkeuren laat spreken.

Zeker bij een verlovingsring is het belangrijkste dat je denkt aan de stijl van jouw geliefde. Dan kun je vol vertrouwen kiezen voor een uitgesproken en edgy look of juist een modern klassieke look.  Meer tips om de perfecte verlovingsring te vinden lees je hierZodat de ontvanger van jouw geweldige verrassing net zo hard gaat stralen als de diamant.

Als je een afspraak maakt kunnen we je in de winkel meer over deze & andere edelstenen vertellen en diverse voorbeelden laten zien. Ook vinden we het leuk om een selectie diamanten, van je voorkeur qua maat, vorm, kleur en budget, ‘op zicht’ te laten komen zodat je zelf je favoriet kan kiezen voor jouw sieraad.