Alles over het omsmelten en hergebruiken van oud goud


Wat is oud goud?

Heb je nog gouden sieraden in huis die nooit gedragen worden? Bijvoorbeeld een erfstuk dat niet jouw stijl is. Of juist een gebroken ketting of een enkele oorbel, omdat je de andere verloren bent. Vaak is het bij elkaar opgeteld meer goud dan je denkt. Toch zonde om dat te laten liggen!

Oud goud omsmelten voor nieuwe sieraden armband

Wat kan ik met oud goud doen?

Voor het vervaardigen van nieuwe, stijlvolle sieraden kunnen we jouw ‘oude’ goud gebruiken. Ook eventuele diamanten en andere edelstenen kunnen hergebruikt worden. Alle sieraden uit onze collectie kunnen van je eigen materiaal gemaakt worden.

Hoe het werkt? We smelten het goud om en hergebruiken de edelstenen uit jouw eigen stukken om zo een bijzonder en persoonlijk sieraad te creëren. Het ontwerp is geïnspireerd op een stuk uit onze collectie, met een wens van jou erin verwerkt. Of een verzoek om iets specefieks uit de natuur als indpiratie te gebruiken. Wat een transormatie, van ‘oud’ goud naar een prachtig nieuw sieraad in Oogst stijl!

Voor sommige sieraden zullen we jouw goud omsmelten tot een plaat of staaf en deze daarna verder bewerken. Voor de meer organische sieraden in onze collectie wordt meestal eerst een wasmodel gemaakt. Het sieraad wordt dan door middel van de verloren was techniek gegoten.

De edelstenen kunnen we laten bijslijpen naar de gewenste vorm of laten polijsten als ze beschadigd zijn. Diamanten zijn heel hard en houden altijd hun glans, wel kan de slijpvorm anders zijn. We vinden het heel leuk om deze antieke vormen tegen te komen en deze juist te verwerken in een hedendaags sieraad. Uiteraard kunnen we ook samen kijken in onze collectie edelstenen, parels en diamanten om jouw ontwerp voor een sieraad mee aan te vullen.

Na het afwerken en polijsten kan je niet meer zien dat het sieraad van ‘oud’ goud is gemaakt!

blog sieraden oud goud omsmelten

Is het gebruik van oud goud een milieubewuste keuze?

Het omsmelten van oud goud is een mooie duurzame manier van hergebruik. Het mijnen en transporteren van goud is milieubelastend. Daarom gebruiken wij standaard lokaal, gerecycled goud. Fijn om zo een steentje te kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst. Helemaal mooi om zo goud van dierbaren te kunnen hergebruiken en bij je dragen.


Hoe veel is mijn oude goud waard?

Het gebruiken van erfstukken kan een hele mooie extra symbolische waarde toevoegen. Het samensmelten van sieraden van je dierbare(n) voor het creëren van een nieuw dierbaar sieraad, wordt veel gedaan. Bijvoorbeeld sieraden uit 2 families die samen worden gesmolten om een nieuw paar trouwringen te creëren.

Naast de symbolische waarde en het duurzaamheidsaspect is het financieel ook zeer aantrekkelijk om sieraden van oud goud te laten maken. Wij kopen het oude goud niet in maar hergebruiken het echt. Je betaald dan voor het werk en eenmalig een bedrag voor je eigen giet. Dit kan ook verdeeld worden over meerdere sieraden als zij tegelijkertijd gegoten kunnen worden.

Hoe zwaarder het gewenste sieraad hoe voordeliger het in verhouding wordt. Dit kunnen wij van te voren precies voor je uitrekenen.

Oud goud omsmelten voor nieuwe sieraden

Kunnen alle gouden sieraden omgesmolten worden?

Het is handig om bij je afspraak het oude goud gelijk mee te nemen. Dan kunnen wij het wegen en het gehalte  en het gewicht bepalen. Zo kunnen we van te voren zeggen of er voldoende oud goud is. Soms is er net niet genoeg, maar dan kunnen we gewoon wat nieuw materiaal toevoegen.

Onze collectie bestaat sieraden gemaakt van goud met een gehalte van 585/1000. Dat wil zeggen dat het 14 karaats goud is. Maar voor een eigen giet kunnen we ook goud van een hoger of lager gehalte gebruiken. Als het goudgehalte te hoog is dan is dat nadelig voor de stevigheid van een sieraad. In dit geval zullen wij je adviseren om het goud terug te legeren naar 14 of 18 karaats goud.

Een laag gehalte mag in Nederland geen goudgehalte stempel bij de waarborg krijgen. Maar dat betekend niet dat jouw oude goud met een laag gehalte, zoals 9 karaats niet gebruikt kan worden.

Niet alleen het gehalte van het goud kan verschillen. Je hebt ook verschillende kleuren goud. Geel-, rosé- en roodgoud kan zonder problemen samengevoegd worden. Bij het terug legeren van sieraden met een hoog gehalte kunnen we zo ook wat aan de kleur veranderen.

Witgoud kan niet met andere kleuren gemengd worden. Wij werken in de winkel altijd met 14 karaats palladium witgoud. Dat is een legering van puur goud en het edelmetaal palladium. Vroeger werd vaak nikkel witgoud gebruikt, maar omdat veel mensen allergisch zijn voor nikkel wordt dit niet meer gebruikt. Mocht jij oud nikkel witgoud hebben dan kunnen wij dat gewoon gebruiken. Als je er niet allergisch voor bent, dan kan je dit goud gewoon dragen.

Oud goud omsmelten voor nieuwe sieraden ring

Wil je ook een stijlvol sieraad laten maken van oud goud?