Alles over het omsmelten en hergebruiken van oud goud


Wat is oud goud?

Heb je nog gouden sieraden in huis die nooit gedragen worden? Bijvoorbeeld een erfstuk dat niet jouw stijl is. Of juist een gebroken ketting of een enkele oorbel, omdat je de andere verloren bent. Vaak is het bij elkaar opgeteld meer goud dan je denkt. Toch zonde om dat te laten liggen!

blog sieraden oud goud omsmelten. Goudsmid Amsterdam.

Wat kan ik met oud goud doen?

Alle sieraden uit onze collectie en maatwerk ontwerpen kunnen van je eigen ‘oude’ goud gemaakt worden. Ook eventuele diamanten en andere edelstenen kunnen in het nieuwe ontwerp verwerkt worden.

Hoe het werkt? We smelten het goud om en hergebruiken de edelstenen uit jouw eigen stukken om zo een bijzonder en persoonlijk sieraad te creëren. Het ontwerp is geïnspireerd op een stuk uit onze collectie, met een wens van jou erin verwerkt. Of een verzoek om iets specifieks uit de natuur als inspiratie te gebruiken. Wat een transformatie, van ‘oud’ goud naar een prachtig nieuw sieraad in Oogst stijl!

Voor sommige sieraden zullen we jouw goud omsmelten tot een plaat of staaf en deze daarna verder bewerken. Voor de meer organische sieraden in onze collectie wordt meestal eerst een wasmodel gemaakt. Het sieraad wordt dan door middel van de verloren was techniek gegoten.

De edelstenen kunnen we als dat nodig is laten bijslijpen naar de gewenste vorm of laten polijsten als ze beschadigd zijn. Diamanten zijn heel hard en houden altijd hun glans. We vinden het heel leuk om deze antieke vormen tegen te komen en deze juist te verwerken in een hedendaags sieraad. Uiteraard kunnen we ook samen kijken in onze eigen voorraad edelstenen, parels en diamanten om jouw ontwerp voor een sieraad mee aan te vullen.

blog sieraden oud goud omsmelten. Goudsmid Amsterdam.

Is het gebruik van oud goud een milieubewuste keuze?

Het omsmelten van oud goud is een mooie duurzame manier van hergebruik. Het mijnen en transporteren van goud is milieubelastend. Daarom gebruiken wij standaard lokaal, gerecycled goud. Fijn om zo een steentje te kunnen bijdragen aan een duurzame toekomst. Helemaal mooi om zo goud van dierbaren te kunnen hergebruiken en bij je dragen.


Waardevolle transformatie

Het gebruiken van erfstukken kan een hele mooie extra symbolische waarde toevoegen. Het samensmelten van sieraden van je dierbare(n) voor het creëren van een nieuw dierbaar sieraad, wordt veel gedaan. Bijvoorbeeld sieraden uit 2 families die samen worden gesmolten om een nieuw paar trouwringen te creëren. Ook zien we veel sieraden die van ouders zijn geweest waar wij nieuw leven in mogen blazen, zodat je dit stuk dichtbij kan dragen.

Naast de symbolische waarde en het duurzaamheidsaspect is het financieel ook zeer aantrekkelijk om sieraden van oud goud te laten maken. Wij kopen het oude goud niet in maar hergebruiken het echt. Je betaald dan voor het werk en eenmalig een bedrag voor je eigen giet. Dit kan ook verdeeld worden over meerdere sieraden als zij tegelijkertijd gegoten kunnen worden.

Hoe zwaarder het gewenste sieraad hoe voordeliger het in verhouding wordt. Dit kunnen wij van te voren precies voor je uitrekenen.

blog sieraden oud goud omsmelten. Goudsmid Amsterdam.

Kunnen alle gouden sieraden omgesmolten worden?

Het is handig om bij je afspraak het oude goud gelijk mee te nemen. Dan kunnen wij het wegen en het gehalte bepalen. En of het wel écht goud is en niet verguld of doublé. Zo kunnen we van te voren zeggen of er voldoende oud goud is. Soms is er net niet genoeg om jouw ultieme ontwerp te maken, maar dan kunnen we gewoon wat nieuw materiaal toevoegen.

Onze collectie bestaat uit sieraden gemaakt van goud met een gehalte van 585/1000. Dat wil zeggen dat het 14 karaats goud is. Maar voor een eigen giet kunnen we ook goud van een hoger of lager gehalte gebruiken. Als het goudgehalte te hoog is dan is dat nadelig voor de stevigheid van een sieraad. In dit geval zullen wij je adviseren om het goud terug te legeren naar 14 of 18 karaats goud.

Een laag gehalte mag in Nederland geen goudgehalte stempel bij de waarborg krijgen. Maar dat betekent niet dat jouw oude sieraden met een laag gehalte, zoals 9 karaats niet gebruikt kan worden.

Niet alleen het gehalte van het goud kan verschillen. Je hebt ook verschillende kleuren goud. Geel-, rosé- en roodgoud kan zonder problemen samengevoegd worden. Bij het terug legeren van sieraden met een hoog gehalte kunnen we zo ook een beetje aan de kleur veranderen.

Witgoud kan niet met andere kleuren gemengd worden. Wij werken in de winkel standaard met 14 karaats palladium witgoud. Dat is een legering van puur goud en het edelmetaal palladium.

Vroeger werd vaak nikkel witgoud gebruikt, maar omdat veel mensen allergisch zijn voor nikkel wordt dit niet meer gebruikt. Als je er niet allergisch voor bent, dan kan jij dit goud uiteraard gewoon dragen. Mocht jij oud nikkel witgoud hebben, dan kunnen wij dat toch gebruiken met behulp van de ‘verloren was techniek’.

Oogst Originals, hoe werkt het?

We smelten het goud om en hergebruiken de edelstenen uit jouw eigen stukken om zo een bijzonder en persoonlijk sieraad te creëren. Zodat jouw “oud goud” een stijlvol sieraad in de herkenbare Oogst look wordt, dat helemaal bij jou past en waar je van gaat stralen.

Het ontwerp is geïnspireerd op een stuk uit onze collectie óf de natuur, met een wens van jou erin verwerkt. Van oud goud naar een prachtig nieuw sieraad in Oogst stijl!

Nieuwsgierig geworden naar wat wij ook voor jou kunnen vervaardigen van jouw erfstuk? Maak een afspraak om alle mogelijkheden voor goud omsmelten te bespreken met de Oogst goudsmeden Breng al je schatten mee naar de winkel en wij gaan samen kijken naar de collectie om het mooiste sieraad voor jou te vinden.

blog sieraden oud goud omsmelten. Oogst Goudsmid Amsterdam.
Wil je ook een stijlvol sieraad laten maken van oud goud? Maak nu een afspraak!