We hebben een prachtig vak! Hier maken we mensen blij met sieraden die generaties lang mee kunnen gaan. Dat is op zichzelf al een milieubewuste keuze. Duurzaamheid is voor ons belangrijk. We willen niet bijdragen aan de wegwerpmaatschappij en proberen onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk te houden.


Bewust werken in het atelier

Dit doen wij bij Oogst op verschillende manieren. Zo gebruiken we groene stroom en letten erg op ons energieverbruik. Uiteraard recyclen we zo veel mogelijk afval. We hergebruiken standaard alle zakjes en verpakkingen voor pakketjes. Dat scheelt al een hoop.

Natuurlijk ontkomen we ook niet aan het gebruik van bepaalde chemicaliën in het smeedproces. Hier gaan we uiterst spaarzaam en zorgvuldig mee om en het wordt op de juiste manier afgevoerd. Alle beetjes helpen.

Sieraden maken met gerecycled ‘Goed Goud’

En dan het goud zelf. Het mijnen van goud is milieubelastend. Er zijn steeds meer bedrijven bezig om dit proces te verbeteren. Zo is het inmiddels mogelijk om sieraden van fairtrade en ‘groen goud’ te maken. Het probleem is alleen dat er nog niet zo veel groen goud geproduceerd wordt en dat dit van ver moet komen.

Daarom kiezen wij ervoor als Oogst goudsmeden om standaard ‘goed goud’ te gebruiken voor al onze sieraden, dat wordt hier lokaal in Nederland gerecycled. Alle goudsmeden sparen alles op en leveren hun vijlsel en restjes netjes in. Maar ook andere industrieën doen mee. In 200 mobieltjes zit genoeg goud voor één trouwring. Al dit edelmetaal wordt dan gezuiverd en opnieuw gelegeerd door onze leveranciers. Dat wordt ‘urban mining‘ genoemd.

Blog over duurzaamheid bij de goudsmid. Oogst Amsterdam.

Recycle je eigen erfstuk – ‘Oud Goud’

We gebruiken ook regelmatig oud goud dat van de klant zelf afkomstig is. Naast de emotionele waarde die aan een erfstuk kan zitten geeft het ook een goed gevoel dat het milieu niet extra belast wordt. Wat magisch, dat oma’s armband opeens een nieuwe ring kan worden. Wil je meer weten over wat wij met ‘oud goud’ kunnen maken? Lees het in ons blog.

Zo zijn wij dus steeds bewust bezig met duurzaamheid en het verkleinen van onze ecologische voetafdruk.

Wil je ook een sieraad laten maken van ‘oud goud’? Ben je benieuwd wat wij voor je kunnen ontwerpen? Maak nu een afspraak!

blog sieraden oud goud omsmelten. Oogst Goudsmid Amsterdam.
Recycle jouw erfstuk met Oogst!
Meer inspiratie sieraden zien? Alle 'oud goud' stukken vindt je hier!