Sieraden onderhouden, hoe doe je dat het beste?
Je draagt jouw Oogst met veel plezier en wil deze natuurlijk zo mooi en fris mogelijk houden. We geven hier wat tips over hoe je je sieraden het beste kunt onderhouden. Zodat ook jouw sieraad blijft stralen.
Draag ze niet altijd
Ten eerste raden we aan om sieraden af te doen als je gaat zwemmen, douchen, klussen, sporten, tuinieren en zeker als je gaat slapen. Zo blijft de speciale structuur langer mooi, verlies je je ring niet in zee (je vingers slinken namelijk in het water) en beschadigen ze niet per ongeluk door schuurpapier of een dumbell. Wist je dat je sieraad bijna 2x zo snel slijt als je deze ‘s nachts draagt?
Dus wil je je sieraden goed onderhouden, maak er dan een goede gewoonte van om ze af te doen. En leg je ringen, collier en oorbellen altijd op een vaste plek neer, bijvoorbeeld in een mooi kistje of op een kek juwelenschaaltje. Zo raak je ze niet kwijt.
Zelf je sieraden schoonmaken
Het schoonmaken van je sieraden is echt een goed idee om ze mooi te houden. Geef ze af en toe een badje van wat warm water met afwasmiddel en poets ze met een zachte tandenborstel schoon. Laat om te beginnen het stuk eerst even weken in een kommetje. Daarna voorzichtig poetsen en goed afspoelen. Tenslotte afdrogen met een zachte doek en dan blinkt het stuk weer als nieuw. Pas wel op met colliers gemaakt van parels en edelstenen, laat die niet nat worden, alleen de sluiting mag in het water. Lees hieronder meer over het juiste onderhoud voor deze sieraden.
Het polijsten of matteren van je sieraden
Draag je jouw Oogst sieraad al een tijdje en is deze nu niet meer zo hoogglanzend of mooi mat als in het begin? Dat kunnen wij voor je aanpakken! Dus komt gerust even binnen als je in de buurt bent, dan kijken we de edelsteen- of diamantzetting na en polijsten en matteren we je sieraad weer, zodat het er weer als nieuw uit ziet. Vaak kun er op wachten of dezelfde dag jouw geliefde Oogst sieraad weer meenemen.
Zilveren sieraden schoonmaken
Je hebt vast gemerkt dat zilveren sieraden door de jaren heen iets donkerder wordt. Sommige mensen reageren meer op zilver dan anderen en bij hen wordt het snel zwart. Schoonmaken van zilveren sieraden gaat het beste door dit te dippen in Silver Dip of Silver Clean van het merk Hagerty, dat kun je bijvoorbeeld hier kopen. Daarna het goed afspoelen met water, dan is alle oxide verwijderd.
Daarnaast hebben we een grootmoeders tip voor het schoonmaken van je zilveren sieraden. Doe eerst een handje soda in je spoelbak en los het op in lauwwarm water, dan een stuk aluminiumfolie erbij. Leg je zilveren sieraad hierop en laat het even weken (kwartiertje). Dan borstelen met die zachte tandenborstel en de oxides zijn ver opgelost. Goed afspoelen onder de stromende kraan en klaar! Let op, doe dit niet met parelsieraden!
We raden het gebruik van zilverpoets af voor onze matte zilveren sieraden. Voor een glanzend zilveren stuk werkt dit prima, maar de vloeibare Silver Dip of Silver Clean is echt de beste oplossing voor onze sieraden.
Parel sieraden onderhouden
Draag je parels? Pas dan op met verzorgingsproducten en het aanbrengen van haarlak en parfum. Parels kunnen niet goed tegen de alcohol en andere stoffen en zullen hun glans verliezen. Omdat dit een natuurlijke glans is kan deze niet hersteld worden. Natuurlijk kan een parel na jaren wel vervangen worden in je sieraad.
Ook zwemmen of je handen wassen met een parelring of pareloorsieraden is niet aan te raden. Dit omdat de verlijming los kan laten. Gaat die toch los? Ook dit kan worden gefikst.
Het opnieuw laten knopen van parel- en edelsteensnoeren
Die prachtig glanzende parels en kleurrijke edelstenen worden allemaal op een nylondraad geregen, dat is met af en toe een knoopje, of geknoopt, dan zit er achter iedere parel een knoop. Het is belangrijk dat deze sieraden goed onderhouden worden.
Geregen of geknoopte edelstenen en parels bewegen telkens rond je hals of pols, daarom zal de draad in je collier of armband in de loop van de draagtijd meer ruimte krijgen en slijten. Eens in de zoveel tijd zal zo’n collier of armband opnieuw moeten worden geregen of geknoopt. Dat zie je als de draad begint te rafelen of er veel ruimte tussen de stenen ontstaat.
Maak een afspraak en kom je geliefde Oogst langsbrengen. Dan zorgen wij ervoor dat het gaan het weer in ere herstellen.
Slijtage van edelstenen
Om te beginnen zijn niet alle Edelstenen even slijtvast en daarom is het bij het kiezen hiervan belangrijk om te kijken naar de hardheid. De hardheid van alle edelstenen en mineralen wordt uitgedrukt met een cijfer. Friedrich Mohs, een Duitse mineraloog, stelde daarin 1812 een schaal voor op. Diamant kreeg een 10 en de zachtste steen, kalk, een 1.
Niet alleen diamant is slijtvast, met hardheid 10 het hardste materiaal wat er überhaupt op de wereld bestaat. Maar ook Saffier, Spinel en Robijn (9 op de schaal van Mohs) zijn erg krasbestendig. En daarom zeer geliefd en zeer geschikt om in een ring te zetten die je iedere dag wilt dragen. Deze edelstenen kunnen letterlijk tegen een stootje.
Zachtere edelstenen zoals maansteen en labradoriet (6 op de schaal van Mohs) zijn gevoeliger, zeker als ze in een ring gezet zijn. Je draagt ze bij voorkeur niet dagelijks, zodat ze minder snel beschadigen. Je kunt je voorstellen dat een edelsteen in een ring gezet het meest te verduren heeft. In oorbellen of een hanger hebben ze minder te verduren, dus daar kun je ook makkelijker een minder harde steen voor kiezen.
Onderhoud van sieraden met edelstenen
Draag je graag edelstenen? Hier wat tips van ons voor het onderhouden van deze sieraden, om zo lang mogelijk plezier te hebben van jouw kleurrijke stuk.
Als eerste doe je edelsteen sieraden nooit uit of af boven een harde vloer, zoals in de badkamer. Als het sieraad valt is er altijd kans op, in het ergste geval, breuk. Ten tweede pas op met grove dagelijkse handelingen bijvoorbeeld het gebruik van een zwaar fietsslot, dat kan behoorlijk hard tegen je mooie edelsteenring tikken en een beschadiging veroorzaken. En ten derde, doe je edelsteensieraden altijd af als je gaat klussen en tuinieren. Voor je het weet heb je met een afsteekmes onbedoeld een kras gemaakt op je toermalijn of veroorzaakt het zand in de tuin voor slijtage van de facetranden. Als laatste…draag je edelstenen niet als je gaat sporten. Daar zijn te veel stalen objecten die je sieraad kunnen beschadigen!
Is er toch iets voorgevallen? Dof geworden of beschadigde edelstenen kunnen uiteraard opnieuw gepolijst worden door onze edelsteenslijper. Dan glanzen ze weer als vanouds.
Check je zetting, noodzakelijk onderhoud!
Het goed onderhouden van je sieraden met edelstenen en/of diamanten; daarbij is het belangrijk om de zettingen 1x per jaar door ons te laten controleren. Soms kan een edelsteen namelijk los gaan zitten door een onopgemerkte stoot o.i.d. Omdat diamant zo ontzettend hard is slijt deze het goud van de zetting weg als hij niet meer goed vast zit. Dit gebeurt heel langzaam en heb je niet 1-2-3 in de gaten. Door op tijd je zettingen te laten checken kan je uiteindelijk verlies voorkomen.
Ook zullen we je sieraden schoonmaken en matteren we jouw Oogst diamant ring weer mooi, zodat deze schittert net zoals toen je hem uitzocht.
Verzeker je sieraden
Je zal niet de eerste zijn die een sieraad, diamant of edelsteen verliest. Dat kan altijd gebeuren, ook al ben je zuinig op je pronkstukken. Ook diefstal kan iedereen overkomen (afkloppen!). Heel vervelend, zeker als het emotioneel waardevolle stukken zijn! Als je een goede verzekering af hebt gesloten met voldoende dekking, kan je je verlies declareren. Natuurlijk zijn de voorwaarden per verzekering verschillend. Onze tip: check de hoogte van de vergoeding van het kostbaarheden deel in je inboedel- en reisverzekering, zodat verlies (gedeeltelijk) gedekt is. Hopelijk is het nooit nodig om hier aanspraak op te maken…