wat is goud?
In dit blog geven we je meer achtergrond over goud. Goud is het bekendste edelmetaal van ze allemaal. Het is een scheikundig element met symbool Au (de afkorting van het Latijnse aurum) en atoomnummer 79. Goud is een geelkleurig metaal. Bovendien is het al sinds mensheugenis zeer gewaardeerd voor de schoonheid en zeldzaamheid. Goud wordt daarom ook wel ‘de koning der metalen’ genoemd.
wat is een legering?
Omdat puur goud zacht is wordt er altijd een ander metaal toegevoegd als je het als sieraad wilt dragen. De mix van verschillende (edel)metalen noem je een legering. Hoe meer ander metaal je toegevoegd, hoe lager het gehalte van het goud wordt. Puur goud staat gelijk aan 24 karaats goud. Wij werken in het Oogst goudsmid atelier standaard met 14 karaats goud, omdat dit het beste past qua hardheid bij de sieraden die wij vervaardigen. Op verzoek maken we ook sieraden van 18 karaats goud.
Gouden munten werden vroeger van puur goud gemaakt. Daar komt het gebruik vandaan om er even in te bijten om te testen of het wel echt is, dan bijt je er een deukje in. In ieder geval zo doen ze het in een Hollywood piraten film ;-).
hoe zit het met de goud stempels in een sieraad?
Als je zelf detective wilt spelen kijk dan eens met een loep bijvoorbeeld naar het tafelzilver van je oma of naar gouden of zilveren sieraden. Overal zit een gehalteteken en een meesterteken in gestempeld. Hoe zit dat? In Nederland hebben we een keuringsinstituut, de Waarborg. Zij testen ieder sieraad, dat klaar is om de winkel in te gaan, om deze vervolgens te stempelen met het gehalte van de legering.
Zo krijgt puur goud een stempel met de cijfers 999. Daarnaast krijgt 18 karaats goud een stempel met de cijfers 750. En tenslotte 14 karaats goud, dat krijgt een stempel met de cijfers 585. Waarom vraag je je vast af.. Deze cijfers staan voor het aandeel puur goud per 1000 deeltjes. De rest is ‘bijzet’. Bij 14 karaats goud is de bijzet 415 per 1000 deeltjes van de legering. De bijzet bepaalt de kleur van het goud, daar gaan we hieronder verder op in.
De legeringsverhoudingen worden door onze goudleverancier heel precies berekend en kunnen achteraf met een speciale toets vloeistof of zelfs röntgen getest worden. Hieronder zie je een voorbeeld van de keurtekens die in Nederland gebruikt worden.
welke edelmetalen zijn er?
Een edelmetaal is een metaal dat niet of weinig kan worden aangetast door oxidatie. Om deze reden worden edelmetalen zo gewaardeerd en voor sieraden gebruikt. Goud en Platina blijven er altijd even mooi uitzien. Wel is het zo dat Zilver kan na verloop van tijd een beetje zwart worden door oxidatie. Maar je kan zilver makkelijk oppoetsen. Onedele metalen zijn bijvoorbeeld koper, ijzer en zink.
Voor de duidelijkheid even alle edelmetalen op een rijtje: Platina, Goud, Zilver, Rhodium, Osmium, Palladium, Iridium, Ruthenium, Wolfraam en Collodium. Hiervan gebruiken wij voor onze sieraden het liefste Zilver, Goud, Platina en Palladium.
welke kleuren goud zijn er?
Door puur goud te mengen met andere (edel)metalen kan je een aantal eigenschappen aanpassen. Waaronder dus de kleur. In het Oogst atelier werken we met 4 kleuren goud. Geelgoud, roodgoud en roségoud zijn alle drie een mix van puur goud met zilver en koper, in verschillende verhoudingen.
Je vindt bij Oogst alleen de meest edele witgoud legering, een mix van goud en het edelmetaal palladium. Dit geeft het goud een mooie grijze ondertoon. Vroeger was witgoud een mix van goud en o.a. nikkel. Omdat veel mensen allergisch zijn voor nikkel mag deze legering al zo’n 15 jaar niet meer gebruikt worden.
Er zijn nog veel meer metaalcombinaties in verschillende verhoudingen mogelijk. Zo kan je zelfs groen en paars goud maken. Al zijn deze doorgaans te bros om er sieraden mee te maken.
Ter illustratie hieronder van links naar rechts de kleuren die we in de Oogst collectie sieraden gebruiken: 14 krt roségoud, roodgoud, geelgoud en palladiumwitgoud.
is goud een duurzaam product?
Ja en Nee. Het omsmelten van oud goud van onze klanten is een mooie duurzame manier van hergebruik. Het mijnen en transporteren van goud is daarentegen erg milieubelastend. Daarom kiezen wij ervoor om ‘gerecycled goud’ te gebruiken voor al onze sieraden. Dat goud wordt hier lokaal in Nederland gerecycled. Alle goudsmeden sparen alles op en leveren hun vijlsel en restjes netjes in. Maar ook andere industrieën en particulieren die hun oude gouden sieraden inleveren doen hier aan mee. Al dit edelmetaal wordt verzameld, gezuiverd en opnieuw gelegeerd door onze leveranciers. Dat wordt ook wel ‘urban mining‘ genoemd en zo verkrijgen wij het goud waarmee we onze stukken vervaardigen. Lees hier meer over het door ons gebruikte duurzame goud.
Ook goed om te weten: op de website van de branchevereniging Federatie Goud & Zilver lees je meer over het Convenant Verantwoord Goud Daarmee committeert de Nederlandse goudsector zich aan het promoten van maatschappelijk verantwoord ondernemen in de internationale goud-waardeketen. Het convenant is een gezamenlijke inspanning van overheid, maatschappelijke organisaties, recyclers, smelters, goudsmeden, juweliers en uurwerktechnici, waar ook wij ook onder vallen.
Wist je dat je ook jouw eigen ‘oud goud’ bij ons kan laten omtoveren tot een prachtig nieuw sieraad? Van een ring die je van je oma hebt geërfd en je niet mooi vindt tot een kettinkje dat je niet meer draagt. Wij kunnen dit goud voor je omsmelten en er iets van maken wat helemaal bij je past en wat je met trots zal dragen. Van erfstuk tot pronkstuk!
achtergrond
Interessant feit is dat het edelmetaal Goud al sinds het ontstaan van onze planeet aanwezig is op Aarde! Het ontstond in het heelal door een botsing van neutronensterren. Na de explosie worden stofdeeltjes met daarin minuscule beetjes goud de ruimte in geslingerd. En zo kwam goud in de kern van de aarde terecht. Meer weten? Wikipedia biedt uitkomst.
Dit was onze poging om je meer achtergrond te geven over het mooiste edelmetaal Goud. Wij gebruiken het edelmetaal natuurlijk het liefst om er iets moois mee te maken. Benieuwd naar onze collectie met handgemaakte gouden sieraden? Maak een afspraak en kom langs! Leuk je te ontmoeten in de winkel!