Wat is goud?

Goud is het bekendste edelmetaal. Het is een scheikundig element met symbool Au (aurum) en atoomnummer 79. Goud is een geelkleurig metaal. Het is al sinds mensheugenis zeer gewaardeerd door de schoonheid en zeldzaamheid. Goud wordt ook wel ‘de koning van de metalen’ genoemd.

Wat is een legering?

Een legering is een mix van verschillende (edel)metalen. Omdat goud zo zacht is wordt er altijd een ander metaal toegevoegd. Hoe meer je daarvan toegevoegd, hoe lager het gehalte van het goud is. Puur goud is 24 karaats goud. Wij werken standaard met 14 karaats goud. Op verzoek maken we ook sieraden van 18 karaats goud.

Gouden munten werden vroeger wel van puur goud gemaakt. Daar komt het gebruik vandaan om er even in te bijten om te testen of het wel echt is.

In Nederland hebben we een keuringsinstituut, dat heet de Waarborg. Zij testen het sieraad dat klaar is en stempelen het gehalte van de legering erin. Puur goud krijgt een stempel met de cijfers 999. 18 karaats goud krijgt een stempel met de cijfers 750.  14 karaats goud krijgt een stempel met de cijfers 585. Deze cijfers staan voor het aandeel puur goud per 1000 deeltjes. De rest is ‘bijzet’. Bij 14 karaats goud is de bijzet (zilver en koper) 415 per 1000 deeltjes van de legering.

Deze verhoudingen worden heel precies berekend en kunnen achteraf met een speciale toetsvloeistof of zelfs röntgen getest worden.

Welke edelmetalen zijn er?

Een edelmetaal is een metaal dat niet of weinig kan worden aangetast door oxidatie. Om deze reden worden edelmetalen voor sieraden gebruikt. Goud en Platina blijven er altijd even mooi uitzien. Zilver zal na verloop van tijd een beetje zwart worden. Maar je kan zilver makkelijk oppoetsen. Niet edele metalen zijn bijvoorbeeld koper, ijzer en zink.

Alle edelmetalen op een rijtje: Platina, Goud, Zilver, Rodium, Osmium, Palladium, Iridium, Ruthenium, Wolfraam en Collodium. Hiervan gebruiken wij voor onze sieraden alleen Zilver, Goud, Platina en Palladium.

Welke kleuren goud zijn er?

Door puur goud te mengen met andere (edel)metalen kan je een aantal eigenschappen aanpassen. Waaronder de kleur.
Bij Oogst werken we met geelgoud, roodgoud en roségoud. Alle drie een mix van puur goud met zilver en koper, in verschillende verhoudingen.
Ook werken we met witgoud. Witgoud was vroeger een mix van goud en nikkel. Omdat veel mensen allergisch zijn voor nikkel mag deze legering al zo’n 15 jaar niet meer verkocht worden. Bij Oogst werken we met de meest edele witgoud legering, een mix van goud en het edelmetaal palladium. Dit geeft een licht grijze ondertoon.

Er zijn nog veel meer metaalcombinaties in verschillende verhoudingen mogelijk. Zo kan je zelfs groen en paars goud maken. Al zijn deze te bros om er sieraden mee te maken.

Hieronder zie je van links naar rechts de kleuren: 14 krt roségoud, roodgoud, geelgoud en palladiumwitgoud.

Is goud een duurzaam product?

Ja en Nee. Het omsmelten van oud goud is een mooie duurzame manier van hergebruik. Maar het mijnen en transporteren van goud is milieubelastend. Daarom kiezen wij ervoor als Oogst goudsmeden om standaard ‘goed goud’ te gebruiken voor al onze sieraden. Dat goud wordt hier lokaal in Nederland gerecycled. Alle goudsmeden sparen alles op en leveren hun vijlsel en restjes netjes in. Maar ook andere industrieën doen mee. In 200 mobieltjes zit genoeg goud voor één trouwring. Al dit edelmetaal wordt dan gezuiverd en opnieuw gelegeerd door onze leveranciers. Dat wordt ‘urban mining‘ genoemd.

Ook kun je jouw eigen ‘oud goud’ bij ons inleveren. Van een ring die je van je oma hebt geërfd tot een kettinkje dat je niet meer draagt. Wij kunnen dit  omsmelten en hergebruiken. Van erfstuk tot pronkstuk!

Wil je ook onze collectie met gouden sieraden bekijken? Maak een afspraak en kom onze collectie ontdekken!