Blikvanger

Labradoriet, ook wel Spectroliet genoemd, is een van ons favoriete Edelstenen. Naast Diamant, Aquamarijn en Toermalijn is dit een steen die je veelvuldig terug ziet komen in onze collectie.

Deze edelsteen is meestal grijs, maar zeker niet saai! Als je de steen draait zie je steeds een andere kleur. Door het iriserende kleurenspel met metalig of parelmoerachtige glans met vaak een groene en blauwe kleur is deze steen zeer levendig. Sommige stenen hebben juist warme tinten zoals oranje en roze. Een echte blikvanger!

Veldspaat

Labradoriet is een steen uit de veldspaat familie. Veldspaten zijn veruit de belangrijkste mineralen in aardkorstgesteenten. Graniet bestaat er voor een zeer belangrijk deel uit en ook in basalt komt veel veldspaat voor. Veldspaten vormen mengkristallen, men onderscheidt een aantal soorten veldspaat met allerlei tussenvormen.

De bekendste veldspaten die ook in sieraden worden gebruikt zijn: Amazoniet; Aventurien (Zonnesteen);  Maansteen en natuurlijk Labradoriet.

Aurora Borealis

Net als het hondenras, Labrador retriever, is de edelsteen Labradoriet vernoemd naar het Canadese Schiereiland Labrador. De steen werd daar in 1780 ontdekt door een pater en door hem naar het eiland vernoemd. Hij vond een groot aantal zwerfstenen met een opvallende grijze kleur die bij het draaien van kleur veranderde in donkerblauwe en groene nuances.

Maar eigenlijk was de steen al veel eerder bekend en geliefd bij de oorspronkelijke bewoners van Noord-Canada. Volgens de Inuit zou de Labradoriet eigenlijk de aurora borealis zijn die in de rots gevangen zit. Het Noorderlicht kan bevrijd worden door de rots te breken. Daardoor is soms het prachtige kleurenspel van de Labradoriet in de lucht waar te nemen. Een deel van deze lichten bleef echter in de stenen achter als felle, gekleurde stralen. Prachtig he? Sinds Lotte het Noorderlicht met haar eigen ogen heeft gezien is deze steen bij Oogst nog geliefder.

Spannende combinaties

Door de neutrale basiskleur, in combinatie met het spannende kleurenspel is deze edelsteen heel mooi in combinatie met goud en zilver. Labradoriet is ook altijd goed te combineren met andere edelstenen, zoals diamant of juist edelstenen met een lekkere felle kleur. Wij zoeken graag met jou naar een mooie, spannende combinatie voor een echte Oogst original.

Ook een mooi sieraad met Labradoriet laten maken?