Alles wat je wilt weten over de edelsteen Labradoriet

Blikvanger

Labradoriet is een van ons favoriete edelstenen. Naast Diamant, Aquamarijn en Toermalijn is dit een steen die je veelvuldig terug ziet komen in onze collectie. Vooral colliers en oorsieraden ontwerpen we graag met deze oogstrelende beauties!

De Labradoriet is meestal grijs, maar zeker niet saai! Als je de steen draait zie je steeds een andere kleur oplichten. Door het iriserende kleurenspel met metalige glans in vaak een groene en blauwe tint is deze steen zeer levendig. Dit effect noem men ook wel Labradoriseren. Sommige stenen hebben juist warme tinten zoals oranje en roze. Een echte blikvanger dus, waar je naar kunt blijven kijken!

Veldspaat

Labradoriet is een steen uit de veldspaat familie. Veldspaten zijn veruit de belangrijkste mineralen in aardkorstgesteenten. Graniet bestaat er voor een zeer belangrijk deel uit en ook in basalt komt veel veldspaat voor. Veldspaten vormen mengkristallen, men onderscheidt een aantal soorten veldspaat met allerlei tussenvormen. Deze edelstenen hebben een hardheid van 6-6,5 op de schaal van Mohs en zijn daarom het meest geschikt om voor colliers en oorsieraden te gebruiken. Ze zijn een wat zachter voor in een ring, dan zullen ze ooit een keer opnieuw gepolijst mogen worden.

De bekendste veldspaten die in sieraden worden gebruikt zijn: Amazoniet, Aventurien, Maansteen en natuurlijk Labradoriet.

Aurora Borealis

De edelsteen Labradoriet is vernoemd naar het Canadese Schiereiland Labrador. De steen werd daar in 1770 ontdekt door een pater en door hem naar het eiland vernoemd. Hij vond een groot aantal zwerfstenen met een opvallende grijze kleur die bij het draaien van kleur veranderde in donkerblauwe en groene nuances.

Eigenlijk was de steen al veel eerder bekend en geliefd bij de oorspronkelijke bewoners van Noord-Canada. Volgens de Inuit zou Labradoriet de Aurora Borealis zijn die in de rots gevangen zit. Het Noorderlicht kan bevrijd worden door de rots te breken. Daardoor is soms het prachtige kleurenspel van de Labradoriet in de lucht waar te nemen. Een deel van deze lichten bleef echter in de stenen achter als felle, gekleurde stralen. Prachtig he? Sinds Lotte het Noorderlicht met haar eigen ogen heeft gezien is deze steen bij Oogst nog geliefder.

Spannende combinaties

Door de neutrale basiskleur, in combinatie met het spannende kleurenspel is deze edelsteen heel mooi in combinatie met goud en zilver. Labradoriet is ook altijd goed te combineren met andere edelstenen, zoals diamant of juist edelstenen met een lekkere felle kleur. Wij zoeken graag met jou naar een mooie, spannende combinatie voor een jouw eigen Oogst Original.

Ook een mooi sieraad met Labradoriet laten maken? Maak nu een afspraak!