Hoe werkt de verloren was methode?
Bij Oogst werken we vaak met de ‘verloren was methode’. Alle organische stukken uit de collectie zijn vervaardigd met deze techniek, aangezien het de beste manier is om vloeiende lijnen, interessante structuren en natuurlijke details toe te voegen.
Het is ook een hele handige techniek als we sieraden maken van ‘oud goud’. Hier krijgen we veel vragen over. Want hoe kan een gebroken kettinkje en een gebutste, holle armband opeens een stijlvol nieuw sieraad worden? Daarom hebben we dit blog geschreven!
Het wasmodel is het startpunt. Dit is gemaakt uit wasplaat of wasdraad, dat in vorm gemouleerd en gesmolten wordt. Omdat het heel zacht is, in vergelijking tot goud, is het ook heel flexibel en buigbaar, waardoor de vormen heel naturel worden.
In zijn groene, blauwe of roze kleur ziet een wasmodel er heel anders uit dan het eindresultaat. Wél is de vorm al helemaal zoals die straks wordt qua structuur, maat en look.
Aan de binnenkant van dit model wordt een staafje gezet van was. Dat wordt later het gietkanaal voor het gesmolten goud.
En hoe werkt het gieten van het goud?
Het wasmodel word in een buis vastgezet. Hier overheen word gips gegoten. Nadat de gips hard is word de buis omgedraaid en de bodem verwijderd. Het hele gipsblok word verhit, zodat de was er uit kan lopen. Nu is er een holle vorm in het gipsblok achtergebleven.
In een speciaal gietbakje van keramiek wordt het goud met een grote brander gesmolten. Als het goud vloeibaar is kan dat via het gietkanaal in de mal gegoten worden.
Na het afkoelen wordt het gips gebroken en kunnen we het gegoten sieraad eruit halen. Dit wordt met zagen, vijlen, schuren en polijsten verder bewerkt tot het helemaal klaar is.
Op onze website staan vele voorbeelden van sieraden die met behulp van de ‘verloren was methode’ zijn gemaakt. Vele ook met “oud goud” gemaakt, omdat juist deze methode perfect werkt om jouw eigen goud te recyclen.