Hoe werkt de verloren was methode?

Wij werken vaak met de verloren was methode. Vooral als we sieraden maken van ‘oud’ goud. Hier krijgen we veel vragen over. Wan hoe kan een gebroken kettinkje en een gebutste, holle armband opeens een stijlvol nieuw sieraad worden?

Om een nieuw sieraad van ‘oud’ goud te maken wordt er eerst een model van was gemaakt. Dat ziet er met zijn groene, blauwe of roze kleur heel anders uit dan het eindresultaat. Maar de vorm is precies goed.

Aan dit model word een staafje gezet van was. Dat word later het gietkanaal voor het gesmolten goud.

Het wasmodel word in een buis vastgezet. Hier overheen word gips gegoten. Nadat de gips hard is word de buis omgedraaid en de bodem verwijderd. Nu zie je nog het uiteinde van het was staafje. Het hele gipsblok word verhit, zodat de was er uit kan lopen. Nu is er een holle vorm in het gipsblok achtergebleven.

In een speciaal gietbakje van keramiek wordt het goud met een grote brander gesmolten. Als het goud vloeibaar is kan dat via het gietkanaal in de mal gegoten worden.

Na het afkoelen wordt het gips gebroken en kunnen we het gegoten sieraad verder gaan bewerken. Na het afwerken en polijsten kan je niet meer zien dat het sieraad van ‘oud’ goud gemaakt is!

Op onze website staan vele voorbeelden van sieraden die met behulp van de verloren was methode zijn gemaakt.

sieraden oud goud verloren was techniek methode
Wasmodel oud goud omsmelten sieraden
sieraden oud goud verloren was techniek methode

Wil je ook een stijlvol sieraad laten maken van oud goud?