Meesterproef

In Nederland is het voor elke goud- of zilversmid verplicht om in elk sieraad of voorwerp zijn persoonlijk teken af te slaan. Dit teken heet het meesterteken. In de tijd van de gilden mocht een leerling na het afleggen van een meesterproef en toelating in het gilde zijn meesterteken in een door het gilde bewaarde plaat, de insculpatieplaat, slaan.

Tegenwoordig mag je nog steeds een meesterteken aanvragen na het voltooien van je meesterproef en het behalen van je diploma bij de Vakschool voor edelsmeden. Dit meesterteken wordt dan geregistreerd bij de waarborg.

Goudsmid Oogst Amsterdam

Herkenningsteken

Wist je dat Ellen en Lotte allebei hun eigen meesterteken hebben? Deze stempel wordt na voltooiing in elk stuk geslagen wat van hun werkbank komt. Hij is heel klein, maar wel goed leesbaar met een vergrootglas. Daarna worden de stukken gekeurd bij de waarborg en komt er een gehalte-teken in. Dat gehalte teken geeft aan of een stuk bijvoorbeeld van 14 of 18 karaat goud is gemaakt.

Meeserteken goudsmid oogst amsterdam waaarborg

Het meesterteken van Lotte

Meeserteken goudsmid oogst amsterdam waaarborg

Het meesterteken van Ellen

Ellen en Lotte hebben hun meestertekens zelf ontworpen. Hierin zie je hun initialen en een herkenningsteken, wat bij ons een blaadje is. Dat blaadje komt ook veel terug in ons werk en reflecteert de natuur als ons grootste inspiratiebron.

Zo kunnen mensen over 200 jaar nog precies zien wie jouw sieraad gemaakt heeft!

Ook een Oogst Original laten maken?