Wat is baargoud?

Een geboortesieraad, oftewel baargoud, kraamgoud, geboortegoud werpgoud of op z’n Engels: een push present. Wat is dat eigenlijk?

Baargoud is een mooie traditie die in verschillende vormen voorkomt. Meestal is geboortegoud een sieraad voor de moeder. Het kan ook voor de baby zelf zijn. Sommige moeders krijgen een sieraad om later door te geven aan hun (schoon)dochter.

Een geboortesieraad kan van alles zijn. Een ring, oorsieraden of een bedel voor aan een collier of armband. Een mooie, tastbare herinnering aan de periode dat jullie net een baby hebben gekregen.

Hieronder delen wij 7 type geboortesieraden waar elke moeder blij van zal worden!

Baargoud. Geboortecadeau hanger van eigen goud met diamant. Geïnspireerd op het geboortekaartje. Maatwerk geboortesieraad uit het Oogst atelier Amsterdam. Birth present custom designed pendant. Made from heirloom gold and diamonds. Push present.
Roodgouden hanger met handgravure Berg. Rose gold pendant with hand engraving Mountain. Oogst Amsterdam. Push present. Baargoud Geboortecadeau

Sieraden gebaseerd op de naam die jullie hebben gekozen

Sommige namen hebben een prachtige betekenis, maar zijn niet echt makkelijk te vangen in een vorm. Bij andere namen heb je sneller een beeld voor ogen. Zoals bij Rosa, Sterre, Berg, Tijm en Fos. Wij vinden het heel leuk om jullie babynaam als inspiratie te gebruiken voor een geboortesieraad.

Symbolen uit jullie geboortekaartje

Net al de babynaam kan het geboortekaartje, die jullie zo zorgvuldig uitgekozen of zelfs ontworpen hebben, veel inspiratie bieden bij het ontwerpen van geboortegoud. Dit kan bijvoorbeeld door te kijken naar de gebruikte kleuren of het thema van het kaartje.

Blaadje esdoorn bergkristal geboortecadeau . Yellow gold pendant leaf with quartz drop. Push present. Birth present. Oogst Amsterdam
Geboortesieraad. Baargoud. Push present. Birth gift. geelgouden ring 'Linnen'. Met 7,23 ct druppelvormige cabochon geslepen Topaas. Yellow gold ring Linen with Topaz drop shaped. Oogst goudsmid Amsterdam.

Levensboom

De levensboom staat symbool voor wijsheid, bescherming, kracht, schoonheid en overvloed. Ook is de levensboom natuurlijk een symbool voor het leven zelf. Precies wat je wenst voor jullie baby. Een prachtige boom met wortels die stevig verankerd zitten in de bodem. Met uitwaaiende takken die naar de hemel reiken. Mooi om te combineren met een edelsteen. Als het appeltje dat niet ver van de boom valt.

Geboortestenen

Volgens vele overleveringen bestaat er een verband tussen bepaalde edelstenen en je geboortemaand of sterrenbeeld. Aan alle ontwerpen die we maken kunnen we ook geboortestenen toevoegen. Dit kan een klein, subtiel extraatje zijn. Of een sieraad waarbij de edelsteen de hoofdrol speelt.

Witgouden aanschuifringen met peridoot en amethyst. Stack rings white gold with amethyst and peridote. Birth present. Baargoud Oogst Amsterdam. Push present. Geboortesieraad
Gouden hanger Hartje met Barnsteen pampel aan anker schakel collier. Geboortecadeau. Baargoud. Yellow gold pendant with amber. Oogst Amsterdam

Diamonds are a girl’s best friend

De diamant staat voor zuiverheid en de verbintenissen van relaties. Het word geacht als een symbool van liefde, investering en duurzaamheid. Naast verlovingsring of trouwring dus ook ideaal voor een push present. Diamonds are a girl’s best friend!

Sieraden met Parels

Akoya parels hebben een prachtige, pure schoonheid met zijn mooie, zachte kleuren en perfecte ronde vorm. Zo zacht, fris en mooi zou alles rond jullie moeten baby zijn. Akoya is Japans voor ‘mijn kind’. Daardoor is het extra symbolisch om deze parels in geboortesieraden te gebruiken.

Geelgouden oorsieraden met akoya cultivé parels. Yellow gold earrings with akoya pearls. Birth present. Geboortecadeau Push present. Baargoud. Oogst Amsterdam
Hanger geelgouden bloem en roosgeslepen diamant bruin. Pendant yellow gold flower and rose cut diamond brown. Oogst Amsterdam Baargoud, geboortecadeau, push present, birth gift.

Geboortesieraden met as

Soms mogen we een geboortesieraad maken voor ouders die hun kindje niet lang bij zich konden houden. We hebben geen standaard gedenksieraden en assieraden, maar kijken samen met jou wat je mooi vindt en bij welke stijl jij je prettig voelt. Zo’n tastbare herinnering in de vorm van een sieraad kan veel troost en steun bieden hebben wij gemerkt.

Gravure

De laatste stap bij het maken van een sieraad is het eventueel toevoegen van een gravure. Een gravure van de naam en geboortedatum van jullie kindje maakt het sieraad helemaal af.

Tip: deel dit blog met alle aanstaande ouders die je kent, nog niet iedere partner is bekend met het fenomeen ‘baargoud’. Dus help ze maar een handje…

Ook zo'n mooi geboortesieraad laten maken?